BKR Hypotheek Bank

Wat betekent BKR nu precies en waar staat het voor?

Laten we beginnen met het BKR. BKR is een afkorting en betekent letterlijk Bureau Krediet Registratie. BKR is dus een bureau dat als hoofddoel het informeren over kredietgegevens heeft. Het bureau zelf is gevestigd in Tiel. Informeren is dus hun hoofddoel. Zij geven informatie aan aangesloten organisaties die deelnemers zijn aan BKR. Er wordt veel informatie gegeven over kredieten en gsmabonnementen die consumenten hebben afgesloten.

Hoe kan het BKR hierover informeren? Vraagt u zich misschien af. Dan komt het CKI om de hoek kijken. Dit betekent letterlijk Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit is een elektronisch dossier die het BKR bijhoudt. Alle mensen die in Nederland een krediet hebben afgesloten staan dus in het elektronische dossier, het Centraal Krediet Informatiesysteem. In dit dossier staan verschillende informatieve dingen zoals leningen, creditcards en kredietcontracten. Veel mensen hebben een krediet afgesloten en zijn dus ook consument.
Maar liefst elf miljoen consumenten staan geregistreerd bij het BKR. Staat u ook BKR geregistreerd, dan kunt u toch geld lenen met een minilening. Misschien vind u het een beetje vreemd, dat een bureau alles van u weet. Maar dat zij alles van u weten is namelijk niet waar. Qua persoonsgegevens weet het BKR uw voornaam en achternaam, uw adres, geboortedatum, postcode en woonplaats. Maar ook zijn de overeenkomstgegevens bekend bij het bureau. Zoals het geleende bedrag of het bedrag dat u maximaal mag besteden. Zij registreren het moment waarop de overeenkomst inging. Verder noteren zij de maand waarin de overeenkomst volledig moet zijn afgelost. En ook de maand waarin de overeenkomst daadwerkelijk is beëindigd.
Valt het mee wat ze allemaal over u weten? Dan over hypotheken. Op de volgende pagina vertellen we daar meer over.