Hypotheek lasten berekenen

Wanneer je een hypotheek afsluit, dan wil je natuurlijk weten wat dit jou gaat kosten. De hypotheek lasten berekenen zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Doe dit voordat jij jouw hypotheek afsluit.


De hypotheek lasten berekenen

Aangezien de aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig, door de uitsluiting van de hypotheekrente aftrek, fiscaal niet aantrekkelijk is, bestaan de hypotheek lasten doorgaans uit aflossing en rente.  


Bruto maandlasten

De rente die je betaald zijn de bruto rentelasten die je betaald. Daarop krijg je nog een stukje belasting terug via de belasting aangifte. Dit is een essentieel onderdeel bij de hypotheek lasten berekenen.


Maandlasten van een hypotheek

De aflossing kan je op verschillende manieren regelen. De populaire methoden zijn:


Lineaire aflossing

Bij deze variant betaal je elke maand eenzelfde bedrag aan aflossing. Hierdoor zullen de lasten in het begin hoger liggen en naarmate je meer aflost zullen de lasten lager worden. Dit omdat het bedrag waarover je rente betaald steeds lager wordt.


Annuïteiten hypotheek

Met deze variant betaal je de gehele looptijd precies hetzelfde bedrag. In eerste instantie zal je meer rente betalen en minder aflossing. Het aflossingsbestanddeel wordt echter steeds groter omdat het rente bedrag lager wordt.

Let er wel op dat het hier om de bruto maandlasten gaat. Omdat je steeds minder rente gaat betalen en daardoor de renteaftrek lager wordt zullen gedurende de looptijd de netto maandlasten hoger worden.

Dit is een belangrijk punt wat nog wel eens over het hoofd wordt gezien.

Hulp bij het berekenen van de hypotheek lasten

Een hypotheek berekenen is niet zo moeilijk. De rente en aflossing zullen duidelijk zijn. De rente aftrek is net iets lastiger. Je verrekent de rente met jouw inkomen. In 2019 kan je de rente tegen 49% aftrekken, ook al betaal je belasting volgens het hoogste tarief.

Het kan echter zo zijn dat je een gedeelte tegen 49% kan aftrekken en een gedeelte tegen een lager tarief. Hiervoor moet je bekijken welk gedeelte van de rente in welk tarief terecht komt.

Er zijn meer dan voldoende websites die die dit exact voor jou kunnen berekenen. Denk bijvoorbeeld aan websites zoals independer of Van Bruggen.

Het kan echter ook zinvol zijn om rekening te houden met jouw verwachte inkomen. Is het aannemelijk  dat je in de toekomst aanzienlijk meer gaat verdienen, dan zal jouw renteaftrek ook aanzienlijk hoger worden.

Wel  is het  zo dat met de lage rentestanden het verschil tussen bruto en netto op dit moment niet zo heel erg groot is. Wordt de hypotheekrente bijvoorbeeld weer 6%, dan is het verschil wel aanzienlijk.

Maar of en wanneer dit het geval wordt, dat weet niemand.